Občianske združenia ZOM a Barlička súťažili v hre boccia

20.05.2011 Prešov

Prešov 19. mája (TASR) – Súťažné družstvá dvoch prešovských občianskych združení Barlička a ZOM, ktoré sa venujú aktivitám zameraným na telesne postihnutých, dnes popoludní nastúpili proti sebe v exhibičnom turnaji v hre boccia.
Podľa predsedu ZOM Borisa Klohnu sa telesne postihnutí ľudia na Slovensku stále stretávajú s bariérami, ktoré sa len ťažko prekonávajú. To je vo väčšine prípadov aj dôvodom na to, že mnohí žijú izolovane od zdravej populácie.
\"Chceme, aby došlo k zmene najprv v myslení ľudí a potom aj v skutkoch, ktoré by súčasný nepriaznivý stav zmenili,“ tvrdí Klohna. Hlavným zámerom exhibičného podujatia je dostať do povedomia verejnosti problematiku ľudí s ťažkým telesným postihnutím cez propagáciu poslania a aktivít oboch súťažiacich združení.
Predsedníčka OZ Barlička Anna Kvokačová pre TASR uviedla, že výhodou hry boccia je to, že môžu súťažiť zdraví spolu s hendikepovanými ľuďmi.
\"Zdravotne postihnutí chcú tak prezentovať navonok, že sa môžu tešiť, športovať tak ako všetci zdraví ľudia,\" povedal Kvokačková.
Proti sebe dnes teda nastúpili dve 11-členné družstvá, v ktorých boli zastúpení zdravotne postihnutí, ale aj ich priatelia, ktorí im pomáhajú. Družstvo Barličky posilnil aj poslanec mestského zastupiteľstva v Prešove Ivan Benko, ktorý je po ťažkej chorobe pripútaný na invalidný vozík.
\"Myslím si, že toto je športová hra, kde sa uplatnia aj vozičkári a hendikepovaní ľudia. Vo Francúzku takto hrajú dôchodcovia petang. Mi to nehráme vonku, ale v takom komornejšom prostredí,\" povedal Benko. Ten patrí k veľkým podporovateľom Barličky a jej aktivít v sociálnej oblasti.
Kvokačková uviedla, že Benko sa ako dobrovoľník podieľa na činnosti združenia už od jeho vzniku. Dodala, že dnes u nich rehabilituje a pevne verí, že sa čoskoro postaví na nohy.
 

Vyberte región